Diensten

Website ontwerp

“Webstandaarden besparen tijd en geld voor de website eigenaar en bieden een betere surfervaring voor de websitebezoeker”

Megadesign ontwerpt websites volgens de huidige webstandaarden, zodat websites beter scoren bij zoekmachines zoals Google en waarbij wijzigingen aan de website sneller zijn uit te voeren. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologieŽn is uw website klaar voor toekomstige internetontwikkelingen en kan ze door verschillende moderne webbrowsers bekeken worden op verschillende platformen.

Wat zijn webstandaarden?

Webstandaarden omvatten een aantal technische specificaties voor een groep van technologieŽn die gebruikt worden op het internet. Zij worden gepubliceerd door o.a. het "World Wide Web Consortium" (W3C) welke de bekendste is.

Webstandaarden zijn gebaseerd op drie belangrijke peilers nl. structuur, opmaak en interactiviteit met de gebruiker.

 • Extensibile HyperText Markup Language (XHTML) is de taal waaruit webpagina's zijn opgebouwd en hierin wordt de structuur van de webpagina vastgelegd.
 • Cascading Style Sheets (CSS) is de manier die de opmaak van de website bepaald. In style sheets worden de gebruikte kleuren en de grootte van lettertypes bepaald.
 • Het Document Object Model (DOM) is een object-georiŽnteerde benadering van gestructureerde documenten zoals XHTML waardoor het voor scripttalen zoals javascript eenvoudiger wordt om interactiviteit aan een website toe te voegen zoals zoekopdrachten, validatie van gegevens enz. .
Waarom webstandaarden gebruiken?

Webdesign volgens webstandaarden biedt een aantal voordelen t.o.v. klassiek webdesign voor zowel de websitebezoeker, de website eigenaar, als de ontwerper van de website.

Voor de websitebezoeker

 • Usability (gebruiksvriendelijkheid) : Gebruikers weten ten allen tijde waar ze zich bevinden en naartoe kunnen op de website door een duidelijke navigatiestructuur. De teksten zijn scanbaar en geoptimaliseerd voor gebruik op een beeldscherm.
 • Accessibility (toegankelijkheid) : De website wordt correct getoond op elk platform en is geschikt voor verschillende moderne webbrowsers alsook gsm's e.d. maar ook screenreaders voor visueel gehandicapten.
 • Zoekmachine vriendelijk : Door de scheiding van de structuur (XHTML) en de opmaak (CSS) en semantische (overzichtelijk) code zullen zoekmachines uw website een betere ranking toekennen waardoor ze hoger zal eindigen bij het intypen van een zoekwoord.
 • Snellere websites : Door het scheiden van structuur en opmaak bekomt men kleinere bestanden (XHTML) die veel vlugger laden in de webbrowser. Het CSS bestand voor de opmaak van de website wordt maar ťťn keer geladen en opgeslagen in het cachegeheugen van de webbrowser.

Voor de website eigenaar

 • Onderhoud : Door het gebruik van semantische programmacode zullen aanpassingen aan de website sneller en eenvoudiger kunnen uitgevoerd worden door de eigenaar of webmaster.
 • Kostenbesparend : Doordat kleinere bestanden gebruikt worden kan er bespaard worden op de webhosting, men heeft namelijk minder webruimte en bandbreedte nodig. Doordat het onderhoud vlugger kan gebeuren bespaart men hier op tijd en geld.
 • Toekomstgericht : Door correcte code te gebruiken is het risico klein dat toekomstige webbrowsers uw website slecht zullen tonen. Indien men later de website wenst te restylen hoeft men alleen het opmaakbestand (CSS) aan te passen, weeral een besparing van tijd en geld.

Voor de ontwikkelaar

 • Webbrowseronafhankelijk : Meer en meer moderne webbrowsers ondersteunen webstandaarden. Vroeger moest de ontwikkelaar vaak meerdere opmaakbestanden ontwerpen voor verschillende webbrowsers.
 • Flexibel : Men kan op een gemakkelijke manier extra functionaliteit zoals bv. printpagina's toevoegen.
Tot slot.

Zoals je kunt lezen bieden webstandaarden heel wat voordelen maar bestaan er dan geen nadelen? De enige nadelen zijn de stijle leercurve die moet genomen worden door websiteontwikkelaars die zich moeten omscholen en sommige webbrowsers die de webstandaarden nog niet volledig ondersteunen.

Contactgegevens

Megadesign
Wim De Block
Hulst 5
1745 Opwijk


+32 52 35 67 46
+32 474 97 45 96

Bank : 068-2497156-15
BTW BE : 0896.500.625

Bekijk het routeplan